tiistai 15. heinäkuuta 2014

Hollantilaista terveydenhuoltoa testaamassa



Oli tarkoitus tulla eilen kirjoittamaan uusi postaus tänne omalle asunnolleni, mutta päädyinkin nielemään verta ja syömään särkylääkkeitä. 

Minä en ole ikinä rakastanut hammaslääkäreitä, mutta eilen sinne oli sitten pakko raahautua muutaman vuoden välttelemisen jälkeen. Olin avian kauhuissani jo pyöräilymatkalla ja tressasin siitä etten osaisi ilmaista itseäni tarpeeksi selvästi. Olin pakottanut poikaystäväni lähtemään mukaani koska suunnistus eikä pyöräilytaitoni eivät ole vielä aivan loistavat. Onnistuimme jopa menemään väärälle hammaslääkärille ennen oikean löytymistä. Päästyäni hammaslääkärin huoneeseen tuntui kuin kielitaitoni rippeetkin olisivat kadonneet joten sönkötin sitten jotain todella epäselvää ennen kuin poikaystäväni tuli avuksi.  Muutaman itselleni vierailla laitteilla tehtyjen tutkimuksien jälkeen kuulin sen minkä jo tiesin: viisaudenhampaani pitäisi repiä irti. Lähdin siis hammaslääkäristä toinen puolinaamasta mukavasti turvonneena, sylkien verta ja päästäni pyörällä. Sain muutaman kummastuneen katseen kaupan pihalla verta sylkiessäni. 

Eilinen hammaslääkäri ja tämänpäiväinen lääkärissä käynti pisti miettimään terveydenhuollon eroja näissä kahdessa maassa. Hammaslääkäri ja ainakin peruslääkäri ovat täällä ilmeisesti aina yksityisiä ja jokainen saa vapaasti valita itseään miellyttävän ammattilaisen. Heidän toimistojaan on ympäri kaupunkia eikä niitä aina voi ulkoapäin eroittaa asuinrakennuksesta, koska ainakin oma hammaslääkärini on rivitalon pääty huoneistossa. 




Sairasvakuutus on pakollinen ja se on maksettava itse. Itselläni on melkein halving mahdollinen joten maksettavaa on reilu 90 euroa kuussa. Valtio maksaa kuitenkin jotain takaisin. Minulla maksettavaa jää reilu 20 euroa kuussa. Ensimmäinen takaisin maksu tulee kuitenkin olemaan vasta lokakuun lopussa joten joudun jonkin aikaa kärvistelemään. 

Sairasvakuutukseen saa itse valita minkälaisia palveluja haluaa ja miten paljon. Nyt pitää vain toivoa ettei mene yli tai en tiedä että mistä minä ne rahat sitten revin.

1 kommentti: